In het oud Nederlands (1895), betekende "Niet achter de batterij kruipen" (zeer) bang zijn. En dat moeten we niet hebben. Sinds Alessandro Volta in 1800 de batterij uitvond is er een boel veranderd. Maar wie had gedacht dat die batterij een zo prominente rol zou gaan spelen in discussie over de netcongestie. In het groot en in het klein. In het groot zijn er ondernemers die slim gebruik maken van de energiemarkt. Want de prijs van energie is afhankelijk van de vraag en het aanbod. En als je energie inkoopt als die goedkoop is, opslaat in een batterij en levert als de vraag en dus de prijs hoog is, dan heb je een aantrekkelijk verdienmodel. Nog interessanter wordt het als je die batterij koppelt aan bv. een windmolenpark (de batterijen Rhino en Buffalo van Giga Storage in Lelystad zijn daar een mooi voorbeeld van) of aan een zonneveld. Je kunt er dan ook nog eens voor zorgen dat als de windmolen of het zonneveld de stroom niet kwijt kan op het net, dat die niet verloren gaat. Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP-RES) heeft een mooi overzicht van de verschillende toepassingen van de batterij gemaakt.
So far so good. Dat inzetten van batterijen kan in het groot, maar kan ook in het klein, met een eigen thuisbatterij. Next Enery is zo’n bedrijf dat sinds eind vorig jaar een thuisbatterij kan leveren. Ze claimt dat je dat in 6,5 jaar terugverdient. Kleine lettertjes….dat hangt natuurlijk wel van de prijzen op de energiemarkt af. Maar de directe koppeling tussen de slimme thuisbatterij en een dynamisch energiecontract, zorgt ervoor dat energie automatisch wordt opgeslagen wanneer er een hoog energie-aanbod is. Denk hierbij aan momenten dat de zon schijnt en/of het hard waait. Wanneer het energie-aanbod laag is, kan de consument zijn eigen energie vanuit de batterij verbruiken. Als de consument deze energie niet gebruikt, kan de thuisbatterij automatisch stroom terug leveren, en verkopen, aan het net. De consument handelt hiermee automatisch met actuele energietarieven. Daarnaast worden consumenten, wij met zijn allen dus, op deze manier minder afhankelijk van het stroomnet. Waarbij je dus inderdaad nog wel even goed moet rekenen wanneer dat bij jou uit kan……want die batterijen zijn, zeg maar, niet bepaald gratis.
Tot zover lijkt het allemaal hosanna. En de oplossing voor netcongestie. Want als je bijvoorbeeld een bedrijventerrein (voorlopig) niet aan kunt sluiten op het energienet, dan zorg je voor een mooie combinatie van zware batterij en zelf opgewekte energie en je bouwt een energy-hub buiten het systeem om. Maar dat is dan, zal ik maar zeggen, buiten het systeem gerekend. Zo hebben ze ook in de gemeente Overbetuwe mogen ervaren. Lees het hele verhaal op de site van de werkgroep BOVEN. Want uiteindelijk hangt die energy-hub wel aan het hoogspanningsnet. Dat vraagt tijd en inzet van Tennet (en die zijn heel druk met het verzwaren van het hoogspanningsnet), maar ook om garanties. Want hoe weet je nou zeker dat zo’n zware batterij echt gaat helpen bij het oplossen van netcongestie. En dat die niet op momenten dat je dat eigenlijk niet wil, stroom op het net zet of daar af haalt. Dat is minder makkelijk te regelen dan het lijkt. Maar dat is nog geen reden om het niet te doen.
Datzelfde speelt ook bij batterijen die je zou willen koppelen aan bestaande windparken. Om te beginnen zijn ze groot, erg groot en heb je dus ook beleid nodig hoe je die batterij inpast in het landschap. Je moet regelen dat die batterij dus niet op het verkeerde moment aan en uit gaat en je wil een locatie waarbij die batterij gekoppeld kan worden aan opweklocaties van wind en/of zon en in de directe nabijheid ligt van een onderstation En ja dan is er ook nog het item veiligheid. Het RIVM gaat onderzoek doen naar het invoeren van een verplichte afstand van grootschalige batterijen tot huizen. Jammer alleen dat dat onderzoek niet de risico’s onderzoekt van het niet plaatsen van batterijen en dus geen integrale afweging maakt tussen de risico’s van de batterijopslag en de baten van een spoedige en betaalbare energietransitie.
Je moet dus een plan integraal aanvliegen. Een mooi voorbeeld vind ik de Dronter Energie Opslag. De Dronter Energie Opslag (DEO) kan duurzame elektriciteit opslaan die is opgewekt door wind- en zonneparken uit de regio. Deze elektriciteit kan dan worden ingezet zodra dat nodig is. Met behulp van Dronter Energie Opslag kan – zeker op de beoogde locatie – een grote stap worden gezet naar het duurzame energiesysteem van de toekomst. Bestuurlijk is het hele traject vrijwel voltooid. Er zijn geen bezwaren ingebracht, het College is akkoord en heeft het bestemmingsplan aan de Raad voorgelegd. En die is afgelopen week unaniem akkoord gegaan. Dat is een mooie stap. Ik heb van dichtbij gezien hoe partijen ermee geworsteld hebben. Met al de bovengenoemde factoren. Maar ik vind het mooi dat het er toch van kan komen. Alhoewel er nog een uitdagende fase aankomt: de aanbesteding en de bouw. Daarvan kan ik alleen maar hopen dat de 3 initiatiefnemers de rug rechthouden en doorgaan, ook als het rendement wellicht wat langer op zich gaat laten wachten. Maar dat gaan we zien.
Комментарии