top of page
Zoeken

Over cijfertjes gesproken.

  • Foto van schrijver: Jop Fackeldey
    Jop Fackeldey
  • 1 feb 2022
  • 3 minuten om te lezen

Wie afgelopen zondag op omroep Flevoland naar het programma Over Flevoland Gesproken keek werd wellicht wat verrast. Want de aankondigingskop was: Provincie haalt energiedoelstelling niet. En tegelijkertijd was de eerste zin: Flevoland is koploper bij het omschakelen naar duurzame energie. En ja, allebei is waar. De uitzending van 9 minuten is overigens hier als Podcast terug te luisteren en hier via YouTube terug te zien.

Ik ga het proberen uit te leggen. Dat doe ik op basis van mededelingen zoals we die aan Provinciale Staten stuurden. De laatste stand van zaken, de voortgangsrapportage duurzame energie 2021 vind je hier. Op basis van die rapportage zal ik trachten de schijnbare tegenstelling (koploper en toch de doelstelling niet halen) te verklaren.

In de rapportage staat ondermeer nevenstaand grafiekje. Dit grafiekje (uit 2019) lijkt reden tot optimisme te geven. Want de bruine en de oranje lijn doortrekken en ze gaan elkaar raken. Maar ja, je kunt die lijntjes niet zomaar doortrekken. Want Flevoland groeit, bijvoorbeeld. En ook de lijn hernieuwbare energie stijgt, maar zal niet tot in het oneindige stijl blijven stijgen.


Dat maakt ons overigens niet minder koploper. Dit bericht: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/178179/flevoland-koploper-duurzame-energie is nog steeds waar. Op die 4,64 TWh wind en 1,17 TWh zon mogen we terecht trots zijn.


Maar daarmee zijn we er nog niet. Het is een beetje een kwestie van tellen. Wat tel je bij elkaar op en wat niet. En tot welke conclusie kom je dan. In april 2021 hebben we een realistisch totaalbeeld over onze energieneutraliteit geschetst aan Provinciale Staten. Die mededeling vindt u hier.

In het rapport waar deze mededeling op gebaseerd was stond een belangwekkend plaatje: dat van de voorspelling van de energieneutraliteit. En dat plaatje laat dan weer zien dat we in 2023 de doelstelling van energie neutraliteit (rekenkundig) wel zullen halen, omdat in die rekensom volgens afspraak het energiegebruik voor verkeer en vervoer niet meetellen. Maar verkeer en vervoer heeft met 42% ook het grootste aandeel in de CO2 uitstoot. En dat kunnen we niet zo maar even “compenseren” . Bovendien rijdt het grootste deel van het verkeer dóór Flevoland, dus welk deel van de uitstoot reken je dan toe aan Flevoland ?


Zonder verkeer en vervoer halen we het dus wel in 2023, althans zo lijkt het. Al was het maar dat veel van de windparken die nu gebouwd worden tegen die tijd mee gaan tellen. Het blauwe lijntje loopt dus behoorlijk omhoog. Als we dan doorgaan met energie besparen…inderdaad, rekenkundig komen we er dan.

Nu zouden we lekker opportunistisch kunnen betogen, nou ja deze collegeperiode loopt tot 2023, dus we halen onze doelstelling, maar dat lijkt me de verkeerde tekst. Daar schiet niemand wat mee op. Hoe zit het dan wel ?


Daarvoor moeten we terug naar de basis van ket klimaatakkoord en het coalitieakkoord van ons provinciaal bestuur. In de Omgevingsvisie van de provincie is de energietransitie als belangrijke opgave gemarkeerd. Met de komst van het Klimaatakkoord ontwikkelt zich dat door tot CO2­neutraliteit in 2050. Energieneutraliteit is op die manier een onderdeel van het klimaatakkoord. We moeten af van fossiele energiebronnen en overschakelen op duurzame energiebronnen. Dat beperkt immers de CO2 uitstoot. Het klimaatakkoord gaat over de reductie van broeikasgassen, waaronder CO2. Daarvoor zijn 5 klimaattafels ingericht. Natuurlijk Elektriciteit en de Gebouwde omgeving, maar daarnaast ook nog 3 andere tafels ingericht: Industrie, Landbouw en landgebruik en Mobiliteit. Al die tafels kennen hun vertaling in provinciale beleidsterreinen. En ook daarin zetten we forse stappen, denk aan de Provinciale programma’s op het gebied van de bossenstrategie, aan het programma Landbouw Meerder Smaken en aan duurzame Mobiliteit.


We moeten ons dus gaan focussen op CO2-neutraliteit. En daarvoor moeten we een aantal dingen doen. Om te beginnen doorgaan met Wind en Zon en het gaan uitvoeren van de plannen. Tegelijkertijd een tandje erbij als het gaat om de energiebesparing van bedrijven en ook de energiebesparing van en door burgers aanmoedigen en inzichtelijk maken. Om vervolgens al onze inspanningen bij elkaar brengen in een klimaatplan, een plan waarin we aangeven wat de bijdrage van Flevoland gaat zijn in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Waarbij de opwek van duurzame energie voor Flevoland altijd een kernpunt zal blijven. Zodat we de doelstelling uit het klimaatakkoord voor 2050 wel halen, niet alleen cijfermatig maar ook in werkelijkheid: fossielvrij en CO2­ vrij uiterlijk in 2050 !




 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

©2021 door Jop's wereld. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page