top of page
Zoeken

Zeg het…..met Bloemen

  • Foto van schrijver: Jop Fackeldey
    Jop Fackeldey
  • 21 feb 2022
  • 3 minuten om te lezen

Daar stonden we dan. 23 september 2012, in het kasteel dat hoort bij de Keukenhof te Lisse. Almere, Amsterdam, Groningen en Boskoop wilden de Floriade 2022 binnenhalen. Als vertegenwoordiger van de regio mocht ik mee met het gezelschap onder leiding van de (toenmalig) burgemeester Annemarie Jorritsma. En….iedereen weet het inmiddels: we wonnen ! Over een kleine 2 maanden is het zover: De Floriade opent haar deuren in Almere. En dat is iets – en daar zal niet iedereen het mee eens zijn – om trots op te zijn. Waarom ? Dat vertel ik graag in deze blog vanuit mijn perspectief.

Voorafgaand aan de uitverkiezing moest er een bidbook ingeleverd worden. Ik mocht daar – als wethouder in Lelystad – een kleine bijdrage aan leveren. Ik schreef:

Mijn naam was bijna goed geschreven…….

En Floriade maakt dat waar. Samen met hen organiseren we bijvoorbeeld het programma Floriade in de Regio, een programma waarmee ondernemers in Flevoland kunnen proberen om middels arrangementen letterlijk te profiteren van die naar verwachting 2 miljoen bezoekers die de Floriade gaan bezoeken. Neem maar eens een kijkje bij de arrangementen: https://www.visitflevoland.nl/nl/nu/arrangementen . En er komen er nog veel meer ! Of kijk naar de videopodcast die we erover maakten! We trekken samen een groene lijn door Flevoland, kijk naar dit mooie promotiefilmpje !


Die 2 miljoen bezoekers zijn van belang, maar dat is natuurlijk niet alles. De Floriade zelf is veel meer dan een bloemenfeestje, alhoewel het dat ook is. Vanuit mijn eigen perspectief een aantal voorbeelden. Ik ben, voordat ik wethouder werd, veel bezig geweest met gebiedsontwikkeling. Ik mag er nog steeds stukjes over schrijven, bijvoorbeeld in het ROM-magazine. Gebiedsontwikkeling is intrigerend en steeds complexer. Vanuit die discipline moet je er niet aan denken dat je twee complexe opgaven combineert. Maar dat is wel wat er gebeurt met de Floriade. Voor het ontwikkelen van een woonwijk gebeurt er minstens evenveel onder als boven de grond. Voor de wijk Hortus, die na de Floriade “achterblijft” werd eerst de complete infrastructuur in de grond gelegd, maar ook de stedenbouwkundige structuur, de beplanting en alles wat daarmee samenhangt. Waanzinnig. En dat hebben ze dan toch maar geflikt ! En nog duurzaam ook. Er is een zogenaamd Smart Thermal Grid aangelegd dat eerst zorgt voor de wamte/koude van de gebouwen op de Floriade en later voor de woningen. Zo zijn er tal van innovatieve oplossingen gevonden en soms uitgeprobeerd. En als de Floriade voorbij is, dan blijft dus een mooie groene woonwijk over, met een aantal herkenbare gebouwen. Je zult maar komen te wonen in Flores, de woontoren waarin aan de gevel het hele arboretum ( de volledige bomen-, planten- en bloemencollectie van de Floriade) af te lezen is. En hoe mooi is het dat al tijdens de Floriade een wooncomplex voor dementerende ouderen op het terrein gevestigd is, gebruikmakend van de groene en ruimtelijke uitstraling van het park.


Misschien wel het meest bijzondere, ons eigen (provinciale) Food Forum op het Floriadeterrein. Een bijzonder gebouw, waar de ontwikkeling van Flevoland aan de buitenkant aan af te lezen is. En ook een bijzonder gebouw als ik kijk naar de grote verzameling bijeenkomsten en lezingen die we daar al hebben kunnen houden. En natuurlijk de kennismaking met onze chefkok Sharon de Miranda en haar menu van de toekomst. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die vele andere bijzonderheden: bijvoorbeeld de Flevo Campus en het nieuwe pand van de Aeres Hogeschool op het terrein van de Floriade.


Kortom, ik ben enthousiast over de Floriade. En al die kritiek dan ? Nou ja, die is er altijd bij grote evenementen. Ik heb altijd onthouden wat Annemarie Jorritsma daarover stelde: “In het verleden bij vorige Floriades zagen we ook dat de tendens van te voren negatief was en pas later zich omkeerde naar een positieve blik op de wereldtentoonstelling.” De laatste Floriade was in 2012 in Venlo. Hiervoor werden de wereldtentoonstellingen gehouden in Rotterdam, Amsterdam, Zoetermeer en Haarlemmermeer. Jorritsma vervolgt: “Ook deze gemeenten hadden voor de aanvang van de Floriades te maken met kritiek, maar achteraf gezien bleek dat de Floriades zeer succesvol waren en veel voor de steden en ons land te hebben opgeleverd.”[1]


Ik denk dat dat zo is. Zelfs ondanks de beperkingen en tegenvallers die COVID oplevert, zowel financieel als in de aanloop naar de tentoonstelling, ben ik er van overtuigd dat het een succes wordt. Dat betekent overigens niet dat ik die kritiek niet serieus neem. Want dat moet wel. Vaak is het een vinger op een zere plek, waar je wat mee moet doen. En als er een vraag om financiële ondersteuning komt moet je die kritisch beoordelen, want het is en blijf overheidsgeld. En dus mag je je niet alleen door enthousiasme laten leiden. Maar je mag het wat mij betreft ook niet omdraaien: omdat er extra geld gevraagd wordt ben ik niet meer enthousiast. Maar dat mag iedereen gelukkig zelf weten. Ik blijf enthousiast over ons bloemenfeestje.




[1] https://www.almerezaken.nl/nieuws/interviews/15448/commissaris-generaal-annemarie-jorritsma-floriade-wordt-een-succes-voor-almere-

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

©2021 door Jop's wereld. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page